Επτά Βήματα για Ασφαλέστερο Σύστημα

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία: Ασφάλεια στις 14/12/2004 από sifis

Ενα ενδιαφέρον άρθρο από τον Ken Harthun που αναφέρεται στην ασφάλεια υπολογιστών στο Internet. Από το newsletter Lockergnome’s Windows Fanatics

Πρωτότυπο άρθρο: Seven Steps to System Security

Στην εργασία μου σαν μηχανικός υποστήριξης συστημάτων, σπάνια περνάει μια ημέρα χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθώ με τις συνέπειες προγραμμάτων adware, spyware, ιών ή άλλων ψηφιακών ασθενειών. Συχνά λοιπόν oi πελάτες μου με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να προστατεύτουν από ανάλογες απειλές και ενοχλήσεις. Τους παραπέμπω λοιπόν στην λίστα μου με τα επτά βήματα για ασφαλέστερο σύστημα:

1. Παρατήστε τον Internet Explorer. Χρησιμοποιήστε τους Firefox, Mozilla, ή Opera για surfing στο δύκτιο. Φυσικά είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer για να ενημερώνετε το σύστημα σας, αλλά αυτή πρέπει να είναι η ΜΟΝΗ χρήση του.

2. Επιδιορθώστε το σύστημά σας. Εγκαταστήστε τις συνιστώμενες αναπροσαρμογές και τις βελτιώσεις ασφάλειας για ΟΛΟ το λογισμικό σας και όχι μόνο για το λειτουργικό σύστημα.

3. Εγκαταστήστε και χρησιμοποιείτε ένα Τείχος Προστασίας (Firewall) που αποδεδειγμένα δουλεύει. Μην βασίζεστε το Τείχος Προστασίας των Windows το οποίο εμποδίζει μόνο τις εισερχόμενες επιθέσεις. (Δείτε σχετικό άρθρο για περισσότερες πληροφορίες.) Το ZoneAlarm και το Sygate προσφέρουν άριστες δωρεάν εκδόσεις των προϊόντων τους.

4. Εγκαταστήστε ένα καλό πρόγραμμα καταπολέμησης ιών (antivirus). Οι επιλογές αφθονούν. Χρησιμοποιώ το AntiVir Personal Edition (δωρεάν). Αλλα καλά προγράμματα είναι το Norton Antivirus, το Panda, και το AVG της Grisoft (δωρεάν).

5. Εγκαταστήστε το Spyware Blaster και κρατήστε το ενημερωμένο. Αυτό το δωρεάν πρόγραμμα εμποδίζει γνωστές εφαρμογές adware και spyware να εγκατασταθούν και ανανεώνεται συχνά.

6. Εγκαταστήστε το Ad-Aware και κρατήστε το ενημερωμένο. Σας συστήνω να ανιχνεύετε μια φορά την εβδομάδα με αυτό το σύστημα σας ή και συχνότερα αν χρησιμοποιείτε πολλές ώρες το διαδύκτιο.

7. Εγκαταστήστε το Spybot S&D Spybot S&D και ενημερώνετε το με την ίδια συχνότητα που ενημερώνετε το Ad-Aware

Αν και η απόλυτη ασφάλεια είναι αδύνατη – νέοι ιοί καθώς και παραλλαγές τους εμφανίζονται καθημερινά – αυτά τα επτά βήματα θα αποτρέψουν, θα εντοπίσουν, ή θα καθαρίσουν το 99 τοις εκατό από τα σκουπίδια που κυκλοφορούν εκεί έξω. Όσον αφορά στο άλλο ένα τοις εκατό, θα πρέπει να προσλάβετε ένα ειδικό σαν και μένα.