Google Trends

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία: NetTools στις 26/10/2009 από sifis

Ετικέτες: ,

Google Trends LogoΈνα εργαλείο που κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια από την Google είναι το Google Trends.

Το εργαλείο αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δεις πόσο δημοφιλής είναι μια αναζήτηση χρονολογικά και γεωγραφικά. Ακόμη μπορείς να συγκρίνεις δύο ή περισσότερες αναζητήσεις και να πάρεις μια συγκριτική γραφική παράσταση.

Ενώ δεν έτυχε να χρησιμοποιήσω μέχρι στιγμής το παραπάνω εργαλείο για κάποια “σοβαρή” έρευνα, βρίσκω πως είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι.

Ειδικά αν, σαν κι εμένα, σε γοητεύει η ασήμαντη λεπτομέρεια ή αν συσσωρεύεις γνώσεις που θεωρητικά θα σου είναι άχρηστες στο μέλλον.

Ο τρόπος είναι απλός. Δίνεις τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά που θέλεις να συγκρίνεις χωρισμένες με κόμα και πατάς το κουμπί Search Trends για να δεις τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα βασίζονται στην βάση δεδομένων της Google και έχουν σχέση με το πόσο συχνά γίνεται αναζήτηση για τους συγκεκριμένους όρους.

Πάμε λοιπόν να παίξουμε…

Οι εικόνες των γραφημάτων είναι ταυτόχρονα και σύνδεσμοι προς την συγκεκριμένη αναζήτηση.

Chicken VS Turkey

Δίνοντας τις λέξεις κλειδιά chicken και turkey βλέπουμε την σαφέστατη προτίμηση του κοινού στο κοτόπουλο έναντι της γαλοπούλας της οποίας όμως οι αναφορές αυξάνονται κατακόρυφα κάθε χρόνο κοντά στην ημέρα των ευχαριστιών. Η μικρότερη κορυφή στο γράφημα μετά την ημέρα των ευχαριστιών μάλλον πρόκειται για τα Χριστούγενα.

συγκριτικό γράφημα Chicken VS Turkey

Hunting VS Fishing

Εδώ έχουμε την χαρά του μαθηματικού και του στατιστικολόγου, ίσως και ταυτόχρονα την πίκρα του μέσου οικολόγου. Κυνήγι ή ψάρεμα λοιπόν; Δείτε την υπέροχη συμμετρία.

συγκριτικό γράφημα Hunting VS Fishing

Παρατηρούμε ότι τον Οκτώβριο το κυνήγι είναι στα “ντουζένια του” ενώ το ψάρεμα έχει “κεσάτια”. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει τον Ιούλιο.
Ορίστε λοιπόν ένα “χρήσιμο” συμπέρασμα. Η προσθήκη ειδών αλιείας σε ένα κατάστημα που εμπορεύεται είδη κυνηγιού (και το αντίθετο) το καθιστά, αν όχι πιο επιτυχημένο τουλάχιστον βιωσιμότερο.

Superman VS Spiderman

Συντριπτική ήτα του Superman παγκοσμίως, με ισοπαλία στις Φιλιπίνες ενώ στην Ινδονησία φαίνεται να παίρνει κεφάλι.

συγκριτικό γράφημα Superman VS Spiderman

Τα peeks μάλλον υποδηλώνουν εκδόσεις νέων ταινιών των υπερηρώων.

Whiskey + Whisky VS Vodka

Εδώ με εντυπωσίασε το αποτέλεσμα, τελικά θεώρησα δίκαιο να δώσω άλλη μια λέξη κλειδί για το Ουίσκι και να προσθέσω τα αποτελέσματα. Οπότε ουσιαστικά καταλήγουμε σε ισοπαλία.

συγκριτικό γράφημα Whiskey + Whisky VS Vodka

Βλέπουμε αύξηση κάθε Δεκέμβριο η οποία να υποθέσω πως οφείλεται στο κρύο; Εντυπωσιακή ακόμη είναι η χαμηλή (ανα)ζήτηση της Βότκας στην Βενεζουέλα ;-)

Holidays

Και μια σύγκριση με μερικές από τις εορτές του δυτικού κόσμου.

συγκριτικό γράφημα Holidays

Σταδιακή πτώση των Χριστουγέννων με αντίστοιχη άνοδο του Halloween ενώ Πάσχα και Ημέρα των Ευχαριστιών κρατούν σταθερά τις χαμηλότερες θέσεις τους. Μια και μιλάμε για εορτές δείτε και το ψάξιμο για τον Άγιο Βασίλη.

Dalaras VS Panousis

Πίσω στα δικά μας τώρα.

συγκριτικό Dalaras VS Panousis

Χωρίς καμία εμφάνιση παλαιότερα, ο Τζιμάκος φαίνεται να έχει μια αξιόλογη θέση τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος πλέον αγωνίζεται να κρατήσει την πρωτιά των παλαιότερων χρόνων ενώ ευτυχώς την διατηρεί ακόμη σε Γιουγκοσλαβία και Κύπρο.